Dr Aleksandra Bubera na panel-diskusiji povodom Međunarodnog dana bezbednog interneta u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, 11. februar 2020.

Dr Aleksandra Bubera govorila je na panel-diskusiji „Zavisnost od interneta – dijagnoza?“, koju je povodom Međunarodnog dana bezbednog interneta organizovalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dr Bubera je istakla da se poklapaju rezultati naučnih istraživanja i iskustva u praktičnom radu sa populacijom koja ima probleme sa prekomernom ili štetnom upotrebom interneta i video igrica. Nauka i struka se slažu u tome da uzroci najčešće uključuju postojanje emocionalne disfunkcionalnosti, a da tretman neophodno mora, pored ostalih intervencija, uključivati i rad na emocionalnom opismenjavanju i podršci.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić otvorila je panel, a na panelu su učestvovale i Dobrinka Kuzmanović, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, Snežana Alčaz, načelnica službe stacionarnog lečenja Bolnice za bolesti zavisnosti, Nada Toderovskov, specijalista medicinske psihologije, predstavnici Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i studenti i studentkinje Medicinskog, Filozofskog i Defektološkog fakulteta u Beogradu.

Državna sekretarka upozorila je na to da deca i mladi, odnosno njihovi roditelji i nastavnici, i dalje ne prepoznaju problem prekomerne upotrebe tehnologija.

Unicefovo istraživanje pokazalo je da manje od 10 odsto dece uzrasta od četiri do osam godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka deca pristupe internetu i pre svoje treće godine.

Prema podacima Unicefa, deca čine trećinu ukupnog broja internet korisnika.

Izvor: Novosti.rs

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *