Aleksandra Bubera o uticaju sunčeve svetlosti i toplote na psihu, Studio znanja, RTS, 9.6.2017.

Ono je veliko, moćno, blistavo i sjajno. Prečnik mu je čak 109 puta veći od prečnika naše planete. Volimo ga, a opet ga se i plašimo. Jedno je sigurno – bez njega ne možemo!
Sve ovo zvuči kao neka čudna ljubavna priča, ali jednostavno, takvo je Sunce. Zato je neophodno da ga dobro upoznamo, da naučimo kako da mu se prilagodimo, na koji način da prihvatimo njegove dobre strane i izbegnemo one loše, koje nam se ne sviđaju. Upravo to ćemo pokušati da otkrijemo u “Studiju znanja”.

Pri pomisli na sunce, većina nas zamišlja uživanje na ležaljci na nekoj lepoj plaži. Međutim, lekari upozoravaju da ne preterujemo sa sunčanjem. Kako da pronađemo pravu meru u tome objasniće nam doktorka Milica Marković, dermatovenerolog iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti. Klimatske promene dovode do sve većeg zagrevanja naše planete. Da li će se i kako biljni i životinjski svet prilagoditi tome saznaćemo od profesora dr Peđe Janaćkovića sa Biološkog fakulteta. Razvoj kulture i religije različitih naroda bio bi nezamisliv bez motiva Sunca. Više o tome otkriće nam Tijana Čolak Antić, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu.

Tokom prolećnih i letnjih dana stiče se utisak da su ljudi lepše raspoloženi, srećniji, veseliji. Da li i kako manjak sunčeve svetlosti i toplote utiče na našu psihu, možemo li ga i kako nadoknaditi i postoji li zaista sezonska depresija saznaćemo od doktorke Aleksandre Bubera, psihijatra i psihoterapeuta. Sunce je naizostavan deo mnogih religija, kultura, pa i joge. Zato je ove nedelje sa nama i Ešli Guld, prevodilac i instruktor joge, koja će nam pojasniti ovu simboliku i pokazati set vežbi poznat kao “Pozdrav Suncu”.

Temperatura na površini Sunca je 5505, a u jezgu i do 15 miliona stepeni Celzijusovih. Čak milion trista hiljada naših planeta bi moglo stane u Sunce. Ovo su samo neki od podataka, a mnogo više saznaćemo od našeg specijalnog gosta, Branka Simonovića iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”. Branko će nam otkriti koliko u ovom trenutku znamo o Suncu, a koliko nam je ostalo da istražimo, koje je ono zaista boje, zbog čega je toliko značajno za astronome i astrofizičare, hoće li se Sunce „ugasiti”, kao u scenarijima naučno-fantastičnih filmova ili je reč o zabludi i da li će možda jednog dana progutati čitavu našu planetu.

Ovog puta članovi naše publike dolaze sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Oni će postavljati pitanja našim gostima, međutim, imajući u vidu da je ovo i njima bliska tema oni će i neka svoja znanja tokom emisije podeliti sa nama.

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *