Dr Snežana Japalak i dr Aleksandra Bubera o sreći u emisiji Studio znanja, RTS, 03.11.2017.

Da li ste srećni? I šta je uopšte sreća? U “Studiju znanja” ove nedelje pridružite nam se na novom putovanju – traganju za srećom.

Još je Aristotel rekao da je sreća smisao i svrha života, ceo cilj i kraj ljudskog postojanja. Kako psihijatri tumače sreću i može li se ona objasniti biologijom, kako se na motiv sreće gleda u književnosti i u kojoj su vezi sreća i muzika, samo su neka od pitanja na koja tražimo odgovore.U ovonedeljnom “Studiju znanja” u novoj potrazi predvodiće nas filozof dr Igor Cvejić iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, psihijatar Snežana Japalak iz Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” i Ljubica Arsić, književnica. A čini se da nas mediji zaslepljuju dok jurimo ka sreći. Koja je tu zapravo uloga medija upitaćemo profesora dr Amru Latifić sa Fakulteta za medije i komunikacije. Osim toga, iz ugla reditelja i sveštenog lica, o osvajanju sreće kroz hrišćanske vrednosti, govoriće nam pisac i reditelj, đakon Nenad Ilić.

Sreću doživljavamo i kroz muziku. Skloni smo da pomislimo da je pesma za decu – srećna muzika. Kako se ona stvara upitaćemo Leontinu Vukomanović, kantautorku, tekstopisca i osnivača Dečjeg hora “Čarolija”, koji ćemo takođe imati prilike da ugostimo i čujemo. Za najveći broj ljudi prečica ka sreći su deca. Naravno, ta tom putu se često nailazi na teškoće. A kako da ih savladamo i skočimo u zagrljaj sreći otkriće nam naša publika, školica roditeljstva “Mamin san”. Tim povodom u studiju smo ugostili i našeg najmlađeg gosta do sada, bebu Petru Mitrović sa mamom Jasnom Bujuklić Mitrović. Upitaćemo ih kojim veštinama treba da vladamo da svakodnevne aktivnosti i izazovi koje prate podizanje dece ne poremete osećaj sreće.

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *